Składniki (6 porcji): 600 g podudzi z kurczaka,
600 g skrzydełek z kurczaka,
3 l wody,
1 łyżka soli morskiej,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 pora,
1/4 selera,
1 cebula,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
8 ziarenek pieprzu,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
4 cukinie,
4 łyżki oliwy z oliwek,
6 plasterków serka koziego,
6 listków bazylii do dekoracji,
świeży pieprz
600 g skrzydełek z kurczaka,
3 l wody,
1 łyżka soli morskiej,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 pora,
1/4 selera,
1 cebula,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
8 ziarenek pieprzu,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
4 cukinie,
4 łyżki oliwy z oliwek,
6 plasterków serka koziego,
6 listków bazylii do dekoracji,
świeży pieprz
Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień zdejmujemy szumowiny i gotujemy na małym ogniu pod pokrywką 1,5 godziny. Dokładamy włoszczyznę, opaloną na palniku cebulę, przyprawy i gotujemy kolejne 1,5 godziny. Gotowy rosół przecedzamy. W osobnym garnku podsmażamy plasterki cukinii na oliwie i dodajemy do rosołu. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Po tym czasie miksujemy na gładką masę i doprawiamy. Nakładamy gorący na talerze z plasterkiem serka koziego i listkiem bazylii.
Najnowsze komentarze