Składniki (2 osoby): 2 steki z polędwicy wołowej (po 150 g każdy),
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka przyprawy ,
bazylia do dekoracji,
sól, sól himalajska, świeży pieprz
Dodatki: 500 g bobu,
500 g pieczarek,
2 czerwone cebule,
olej do smażenia,
sól
Sos bazyliowy: 1 pęczek bazylii,
1 biała cebula,
2 ząbki czosnku,
50 g masła,
125 ml śmietanki 30%,
1/3 szklanki białego wina,
sól himalajska, świeży pieprz
Mięso myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, nacieramy oliwą i gotową przyprawą. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Przygotowujemy sos bazyliowy. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na maśle, następnie podlewamy winem i odparowujemy. Dodajemy śmietanę i gdy się zredukuje i delikatnie przestudzi miksujemy na gładką masę z czosnkiem, listkami bazylii, solą himalajską i świeżym pieprzem. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy bób i obieramy. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy pieczarki i gdy puszczą wodę solimy. Na tym samym tłuszczu podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w grube paski. Mięso kładziemy na suchej i rozgrzanej patelni teflonowej po około 5 minut z jednej strony, 3,5 z drugiej aby osiągnąć stopień midium rare. Odstawiamy na 10 minut na bok aby odpoczęło i kroimy w paski. Wszystkie składniki układamy na talerzu, dekorujemy i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze