Składniki (2 osoby): ½ główki sałaty lodowej,
½ pęczka szczawiu,
15 pomidorków truskawkowych,
1/3 zielonego ogórka,
¼ czerwonej cebuli,
½ podłużnej czerwonej papryki,
1 żółta i 1 pomarańczowa papryka mini,
½ pęczka pietruszki ozdobnej,
1/3 pęczka oregano,
2 plasterki boczku wędzonego,
2 jajka,
sól himalajska, świeży pieprz
Dressing: Dressing: sok z 1/2 cytryny,
6 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka octu jabłkowego,
1 łyżka zimnej wody,
1/3 łyżeczki oregano,
1/3 łyżeczki bazylii,
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
1 czubata łyżeczka musztardy
W słoiczku mieszamy wszystkie składniki dressingu i wkładamy do lodówki. Sałatę rwiemy, mieszamy ze szczawiem i ziołami. Pomidorki przekrawamy w pół, ogórka tniemy w plasterki za pomocą obieraczki, cebulę kroimy w piórka a paprykę w krążki. Na suchej patelni podsmażamy boczek i przekładamy na ręcznik papierowy. Jajka smażymy na tłuszczu po boczku i doprawiamy. Układamy na wierzchu sałatki. Polewamy dressingiem.
Najnowsze komentarze