Składniki (3 osoby): 0,5 kg polędwiczek z kurczaka,
1 szklanka mąki do obtoczenia,
2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
600 ml oleju do smażenia
Marynata: ¼ łyżeczki ostrej papryki,
¼ łyżeczki słodkiej papryki,
¼ łyżeczki czosnku granulowanego,
sól himalajska, świeży pieprz
Ciasto naleśnikowe: 2 jajka,
½ szklanki mleka,
¾ szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól himalajska, świeży pieprz
Coleslaw: 1 mała główka młodej kapusty,
1 duża marchew,
1 pęczek koperku,
1 mała biała cebula,
3 łyżki majonezu,
1 łyżka octu ryżowego,
sok z ½ cytryny,
1 łyżeczka miodu,
sól himalajska, świeży pieprz
Oczyszczone i osuszone polędwiczki obsypujemy mieszanką przypraw i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Od kapusty odrywamy uszkodzone liście, rozkrawamy na 4 części, usuwamy głąb i drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule i koperek siekamy. Składniki sosu mieszamy, przelewamy do warzyw i doprawiamy do smaku. Składniki ciasta miksujemy i masę przelewamy do miski z mięsem. Mąkę i skrobię mieszamy i obtaczamy w niej pojedynczo każdą z polędwiczek (bardzo delikatnie, najlepiej potrząsając miską). Wkładamy na rozgrzany, głęboki olej i smażymy około 5 minut. W połowie czasu obracamy na drugą stronę. Wykładamy na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z dowolnym sosem.
Najnowsze komentarze