SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki (2-3 osoby: 130 g makaronu spaghetti,
225 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki, ośmiorniczki),
200 g śmietanki kremówki 30%,
6 łyżek startego parmezanu,
2 łyżki oliwy extra vergine,
½ dużej białej cebuli,
3 ząbki czosnku,
1/3 czerwonej papryczki chili i 1/3 żółtej,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz

Owoce morza doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane papryczki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy mieszankę morską i smażymy około 3 minut. Dolewamy śmietankę, ½ parmezanu, wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu aż się zredukuje. Ewentualnie doprawiamy. Łączymy z odcedzonym, gorącym makaronem. Wykładamy na talerze, posypujemy resztą parmezanu oraz natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *