Składniki (1 osoba): 200 g ligawy wołowej,
130 g mini marchewek tęczowych,
1 łyżka płynnego miodu,
1 łyżka masła,
sól, sól morska, świeży pieprz
Marynata: 1,5 łyżki oliwy,
1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
1 listek laurowy,
1 ziarenko ziela angielskiego,
½ czerwonej cebuli (pokrojonej w grube piórka),
1 gałązka rozmarynu
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą morską i świeżym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. W misce łączymy składniki marynaty, wkładamy mięso i również odstawiamy na pół godziny. Oczyszczone marchewki gotujemy przez 10 minut w lekko osolonej wodzie, po tym czasie odcedzamy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wkładamy zamarynowane mięso i smażymy z każdej strony do uzyskania oczekiwanego stopnia wysmażenia (8 minut z jednej i 6 minut z drugiej dla midium rare). Mięso odkładamy na 10 minut przykrywając miską aby odpoczęło. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i wkładamy marchewki. Karmelizujemy około 5-7 minut obracając co chwilę. Wykładamy na talerz.
Najnowsze komentarze