Składniki (2 osoby): 100 g makaronu soba,
200 g krewetek,
½ dużego dojrzałego mango,
1 łyżka startego imbiru,
3 ząbki czosnku,
po 1/3 zielonej, czerwonej i żółtej papryczki chili,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka oleju sezamowego,
3 łyżki sosu sojowego,
1 i ½ soku z limonki + 2 ćwiartki do skropienia,
garść pistacji,
garść listków mięty czekoladowej,
garść listków świeżej kolendry,
świeży pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Krewetki oczyszczamy i delikatnie solimy. Mango miksujemy na puree z sosem sojowym i sokiem z limonki. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach, papryczki chilli i czosnek drobno siekamy, pistacje rozdrabniamy. Na patelnie na rozgrzaną oliwę wkładamy imbir, czosnek i krewetki. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. W następnej kolejności dokładamy papryczki, pistacje, makaron, sos z mango, olej sezamowy i dokładnie mieszamy. Gdy po 4-5 minutach składniki się połączą dodajemy pokrojone listki mięty i listki kolendry. Gorący makaron wykładamy od razu na talerz, posypujemy orzeszkami, dekorujemy miętą i ćwiartkami limonki oraz doprawiamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze