Składniki (6 osób): 1 podwójna pierś z kurczaka,
20 sztuk krewetek,
2 l bulionu wołowego,
200 g makaronu ryżowego,
50 g czerwonej pasty curry,
200 ml mleka kokosowego,
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki,
160 g grzybów shiitake z puszki,
3 łodygi selera naciowego,
½ czerwonej cebuli,
1/3 czerwonej, 1/3 zielonej i 1/3 żółtej papryczki chili,
1 limonka,
sok z ¼ cytryny,
1,5 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki sosu sojowego,
½ pęczka szczypiorku,
1 pęczek kolendry,
świeży pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelewamy zimną wodą. Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego pastę curry, następnie mleko kokosowe, pomidory i drobno pokrojone łodygi selera naciowego. W co 5 minutowych odstępach czasowych dodajemy kolejno: grzyby shiitake, cebulę pokrojoną w piórka, papryczki chili, sok z limonki, sos rybny oraz sojowy. Na koniec dodajemy pokrojonego w 2-centymetrowe paski kurczaka oraz oczyszczone krewetki i gotujemy jeszcze 5 minut. Gorącą wlewamy na talerze, podajemy z makaronem ryżowym, limonką, posiekanym szczypiorkiem oraz kolendrą.
Najnowsze komentarze