MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI I WARZYWAMI W SOSIE TERIYAKI

Składniki (4 osoby): 250 g makaronu z mąką z czerwonego ryżu jaśminowego,
36 sztuk surowych krewetek Vannamei,
1 średnia cukinia (320 g),
5 marchewek (450 g),
1 duża szalotka,
1 średnia biała cebula,
7 ząbków czosnku,
3/4 czerwonej i 3/4 żółtej papryczki chili,
4 cm startego imbiru,
4 łyżeczki czarnego sezamu,
1/2 pęczka kolendry,
4 łyżki oliwy extra vergine,
1 łyżka oleju sezamowego,
6 łyżek gotowego sosu Teriyaki (zdjęcie w załączniku),
3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
sól morska, świeży pieprz kolorowy z kolendrą, papryką i chili

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i przelewamy zimna wodą. Oczyszczone krewetki doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy razem z imbirem. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz papryczki chili. Gdy się zeszklą dodajemy zamarynowane krewetki i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Następnie dokładamy pociętą obieraczką do julienne cukinię i marchewki i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dolewamy olej sezamowy, sos sojowy oraz sos Teriyaki. Wszystko dokładnie mieszamy z makaronem. Gorący wykładamy na talerze, posypujemy sezamem oraz kolendrą i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *