QUESADILLAS Z KURCZAKIEM Z SALSĄ Z MANGO I AWOKADO

Składniki (2 osoby): 2 tortille pszenne,
200 g filetu z piersi kurczaka,
90 g startego sera cheddar,
1 mała czerwona cebula,
1 ząbek czosnku,
¾ czerwonej papryki,
2 łyżki oliwy extra vergine,
2 szczypty pieprzu cayenne,
sól morska

Salsa z mango i awokado: 1 awokado hass,
½ dużego mango,
½ średniej szalotki,
1/3 czerwonej papryczki chili,
3 gałązki szczypiorku,
sok z ½ limonki,
listki świeżej mięty do dekoracji

Mango i awokado kroimy w kostkę, szalotkę w piórka, chili siekamy. Dodajemy pokrojony szczypiorek, sok z limonki i mieszamy. Na czas przygotowania tortilli chowamy do lodówki. Oczyszczoną pierś z kurczaka doprawiamy, solą i pieprzem cayenne. Smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie, zdejmujemy z patelni i po 10 minutach kroimy w grube paski. Podsmażamy również pokrojona w piórka cebulę, pokrojoną w paski paprykę oraz czosnek. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni kładziemy tortillę, układamy na niej równomiernie połowę startego sera cheddar i wszystkie podsmażone dodatki. Przykrywamy drugą połową sera i tortillą. Smażymy do momentu aż ser się stopi, łącząc ze sobą wszystkie składniki i przekładamy na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni przekrawamy na 8 części. Podajemy z salsą i listkami świeżej mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *