Składniki (8 osób): 500 g suchej fasoli Piękny Jaś karłowy,
200 g kiełbasy chorizo,
500 g mięsa wołowego mielonego,
1 zielona, 1 czerwona i 1 żółta papryka,
600 g pomidorów krojonych z puszki,
200 g przecieru pomidorowego,
200 g koncentratu pomidorowego,
2 duże białe cebule,
1 główka czosnku,
3 łyżki oleju rzepakowego,
4 listki laurowe,
7 ziaren ziela angielskiego,
12 ziaren pieprzu,
1 płaska łyżeczka chili,
1 płaska łyżka kminu rzymskiego,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżka brązowego cukru,
1,5 łyżki soli morskiej, świeży pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Fasolę zalewamy zimną wodą ponad jej stan i namaczamy całą noc. Następnego dnia odlewamy i wlewamy świeżą wodę (3 cm ponad poziom). Dodajemy sól, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez 1,5 godziny (od czasu do czasu mieszając). Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki, obsmażamy na suchej patelni aż tłuszcz się wytopi i przekładamy do garnka z fasolą. Na tłuszczu z kiełbasy i oleju rzepakowym obsmażamy również mięso wołowe i doprawiamy. W następnej kolejności obsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryki oraz pokrojony czosnek. Wszystkie dodatki przekładamy do garnka i gotujemy przez 10 minut. W międzyczasie dokładamy kmin rzymski, oregano, chili, cukier trzcinowy oraz pomidory, przecier i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut aż smaki się połączą a sos zredukuje. Podajemy gorącą, oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.
Najnowsze komentarze