FOCACCIA Z WARZYWAMI I ZIOŁAMI

Składniki: 300 g maki pszennej,
15 g świeżych drożdży,
200 ml ciepłej wody,
30 ml oliwy extra vergine,
½ łyżeczki białego cukru,
½ łyżeczki soli

Dodatki: zielone szparagi,
gałązki natki pietruszki,
czerwona i biała cebula,
płatki jadalnych kwiatów (nagietka, chabra niebieskiego i róży),
listki świeżych ziół (bazylii, szałwii, mięty marokańskiej),
sól gruboziarnista

oliwa do podania

Pokruszone drożdże rozpuszczamy z cukrem w niepełnej szklance ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki przesianej mąki oraz sól. Mieszamy za pomocą trzepaczki, odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki, wody oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne (zrobiłam to za pomocą miksera z grubą pofalowaną końcówką). Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i rozprowadzamy na niej ciasto (niekoniecznie równomiernie). Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, cebulę kroimy w krążki i delikatnie wciskamy w ciasto jak na zdjęciu (pomysłem była łąka). Dekorujemy pozostałymi dodatkami jak płatki jadalnych kwiatów, natką pietruszki. Obsypujemy solą gruboziarnistą, skrapiamy oliwa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra, dół) na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy jeszcze świeżymi ziołami. Podajemy z oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *