Składniki (2 osoby): 120 g makaronu penne,
200 g mieszanki owoców morza (kałamarnice Humboldta, omułki śródziemnomorskie, krewetki indo-pacyficzne przybrzeżne, plaskołaz),
7 sztuk zielonych szparagów,
300 g świeżego szpinaku,
1 pęczek szałwii,
1 mała biała cebula,
½ małej czerwonej cebuli,
1/3 szalotki,
5 ząbków czosnku,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 łyżeczka masła,
300 g śmietanki 30%,
4 łyżki startego parmezanu,
sól morska, świeży pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Mieszankę owoców morza rozmrażamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i przysmażamy na nim listki szałwii, chrupiące odkładamy na talerz. Na patelnię dolewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebule i szalotkę pokrojone w kostkę oraz posiekany czosnek do momentu aż się zeszklą. Na patelnię dodajemy szpinak, czekamy aż zwiędnie. Dokładamy do niego szparagi pozbawione stwardniałych końców i pokrojone w krążki. Na koniec dodajemy owoce morza i smażymy kolejne 3 minuty. Dolewamy śmietankę, ½ startego parmezanu i mieszamy. Czekamy aż śmietana się zredukuje i doprawiamy sos do smaku. Dodajemy odlany, gorący makaron i mieszamy. Przekładamy na talerze, posypujemy pozostała ilością parmezanu i dekorujemy listkami szałwii.
Najnowsze komentarze