Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 250 g passaty pomidorowej,
50 g koncentratu pomidorowego,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
½ łyżeczki brązowego cukru,
1 łyżeczka sosu SRIRACHA,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 6 zielonych szparagów,
1 jajko,
7 kulek białej mozzarelli mini,
80 g szynki wieprzowej, surowej, suszonej, dojrzewającej w plastrach,
80 g startego sera mozzarella
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i kładziemy na niej rozwałkowane ciasto. Od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy serem mozzarella. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, następnie delikatnie podcinamy na parę krążków, aby rozrzucić je po blacie pizzy. Układamy szynkę oraz kulki mozzarelli a na środek wbijamy jajko. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 12 minut. Na zdjęciu pizza przed zapieczeniem.
Najnowsze komentarze