SZCZAWIOWA Z JAJKIEM

Składniki (8 porcji): 700 g szczawiu konserwowego,
3,5 l bulionu drobiowego,
8 jajek,
100 g śmietany 12%,
listki świeżego szczawiu do dekoracji

Rosół drobiowy: 4 duże uda z kurczaka (1400 g),
4 l wody,
1 włoszczyzna (5 marchewek, 2 pietruszki, ¼ selera, ½ pora, 1 pęczek natki pietruszki),
1 biała cebula,
1 główka czosnku,
½ czerwonej papryczki chili,
6 ziaren ziela angielskiego,
4 listki laurowe,
1 łyżka soli morskiej,
15 ziarenek pieprzu,
natka pietruszki

Oczyszczone mięso wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut co jakiś czas zdejmując szumowiny. Dokładamy włoszczyznę, papryczkę chili, przyprawy i opaloną nad palnikiem cebulę oraz czosnek. Gotujemy na małym ogniu pod pokrywką przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok na 10 minut. Wyjmujemy ugotowane mięso, włoszczyznę i przecedzamy wywar przez sitko. Marchewki, pietruszki oraz selera ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mięso oddzielamy od skóry i kości i razem z warzywami przekładamy do bulionu. Dodajemy szczaw konserwowy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Następnie odlewamy 2 łyżki wazowe zupy i łączymy ze śmietaną. Powoli przelewamy do garnka tak aby śmietana się nie zważyła. Gorącą wlewamy na talerze, podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i dekorujemy listkami szczawiu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *