Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
165 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 250 g passaty pomidorowej,
50 g koncentratu pomidorowego,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
½ łyżeczki brązowego cukru,
1 łyżeczka sosu SRIRACHA,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 100 g świeżego łososia,
200 g świeżego szpinaku,
2 zielone szparagi,
2 cm pora,
½ dużej szalotki,
2 ząbki czosnku,
80 g startego sera mozzarella,
60 g sera topionego z orzechami włoskimi,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 łyżeczka masła,
3 szczyty świeżej bazylii do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i kładziemy na niej rozwałkowane ciasto. Od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy serem mozzarella. Szpinak smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła, gdy zwiędnie doprawiamy sola i pieprzem. Łososia kroimy w półcentymetrowe plasterki. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, delikatnie podcinamy na parę krążków, aby rozrzucić je po blacie pizzy. Natomiast ¾ długości przecinamy wzdłuż. Pora i szalotkę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Wszystkie składniki układamy na pizzy, doprawiamy. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 20 minut. Dekorujemy świeżą bazylią.
Najnowsze komentarze