OMLET CZEKOLADOWY Z SERKIEM ŚMIETANKOWYM I TRUSKAWKAMI

Składniki (1 osoba): 7 świeżych truskawek,
200 g serka śmietankowego do smarowania,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 łyżeczka masła,
jadalne bratki,
jadalne suszone kwiaty (nagietek, róża, chaber niebieski i różowy),
świeży tymianek

Masa: 2 jajka,
1 łyżka mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao,
3 kostki gorzkiej czekolady 70%,
1 szczypta soli

Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywna pianę, następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę oraz kakao. Masę jajeczną łączymy z wiórkami czekoladowymi. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy omlet po 2 minuty z każdej strony. Serek śmietankowy łączymy z miodem za pomocą miksera i smarujemy omlet. Układamy na nim pokrojone w ćwiartki truskawki, jadalne kwiaty, wiórki czekolady oraz tymianek. Oprószamy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *