Składniki (6 osób): 1 kg wołowiny na gulasz,
400 g wędzonego boczku,
500 g pieczarek,
1 czerwona papryka,
1 por,
1 biała cebula,
6 ząbków czosnku,
1 łyżka papryczek jalapeno,
5 łyżek oleju,
2 łyżki mąki pszennej,
1 l bulionu wołowego,
200 g koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka papryki ostrej,
sól morska, świeży pieprz
500 g kaszy gryczanej,
natka pietruszki do dekoracji
Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni aż tłuszcz się wytopi. Dolewamy olej, obsmażamy mięso wołowe z każdej strony i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pokrojonego w piórka pora, posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę ostrą i przesianą mąkę. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 1,5 h pod przykrywką na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz pokrojoną w paski paprykę. Po zagotowaniu dodajemy papryczki oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze 45 minut co chwilę mieszając. Podajemy z kaszą gryczaną i dekorujemy natką pietruszki.
Najnowsze komentarze