SERNIK NA ZIMNO TIRAMISU Z OWOCAMI

Składniki (blacha o średnicy 24 cm):

Masa: 500 g serka mascarpone,
200 ml śmietanki 30%,
500 g twarogu sernikowego,
1 szklanka + ¾ cukru,
4 żółtka,
1 jajko,
2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody + 3 łyżki wrzącej wody

Spód: 150 g podłużnych biszkoptów,
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronung,
0,5 l wrzącej wody,
7 łyżeczek syropu do kawy o smaku „słony karmel”,
40 g płatków białej i mlecznej czekolady,
2 łyżki kakao

Dekoracja: borówka amerykańska, jeżyny, maliny, czerwona porzeczka,
kakao

Biszkopty namaczamy w ciepłej kawie z syropem aż namiękną i delikatnie odkładamy na spód blachy, wypełniając całość. Skrapiamy syropem i posypujemy startą czekoladą oraz kakao. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut aż namoknie. Po tym czasie dolewamy drugie tyle wrzącej wody i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy do temperatury pokojowej. Żółtka i jajko ubijamy z ¾ szklanki cukru na puszystą masę. W drugim naczyniu łączymy mascarpone, śmietankę, cukier i na końcu ser twarogowy. Na końcu dodajemy ubite jajka i powoli dolewamy żelatynę. Gdy wszystko się połączy wylewamy na biszkopty i wkładamy na noc do lodówki. Przez sitko posypujemy kakao i dekorujemy świeżymi owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *