CZARNY MAKARON AGLIO, OLIO E PEPERONCINO Z MIESZANKĄ OWOCÓW MORZA

Składniki (4 osoby): 300 g czarnego makaronu spaghetti,
450 g mieszanki owoców morza (kalmar indyjski, omułki chilijskie, krewetki indyjskie kidi),
2 szalotki,
9 ząbków czosnku,
1 czerwona papryczka chili,
1 pęczek natki pietruszki,
sok z 1 limonki + 4 ćwiartki do podania,
1 łyżka masła,
3 łyżki oliwy extra vergine,
60 g Grana Padano,
sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Mieszankę owoców morza rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Na oliwie z dodatkiem masła podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, posiekany czosnek, papryczkę i ¾ pęczka natki. Gdy się zeszklą dodajemy owoce morza i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy gorący makaron i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy Grana Padano, resztą natki pietruszki i podajemy z ćwiartkami limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *