CANNELLONI Z SOSEM BOLOŃSKIM

Składniki (6 osób): 36 rurek cannelloni,
4 płaty do lasagne,
120 g startego grana padano,
świeża bazylia do dekoracji,
świeży pieprz

Sos boloński: 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
4 gałązki selera naciowego,
1 marchew,
2 czerwone cebule,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy,
250 ml pikantnego bulionu warzywnego,
1 puszka (400 g) pomidorów krojonych w puszce,
200 g koncentratu pomidorowego,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżka suszonej bazylii,
sól morska, świeży pieprz

Sos beszamelowy: 70 g masła,
4 łyżki mąki pszennej,
600 ml mleka 3,2%,
1 szklanka startego grana padano,
2 szczypty gałki muszkatołowej,
sól morska

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski łodygi selera naciowego oraz startą na grubych oczkach tarki marchew. Obsmażamy a następnie dodajemy boczek i czekamy aż tłuszcz się wytopi. W następnej kolejności dodajemy mięso mielone, a gdy zbrązowieje dokładamy sos pomidorowy, koncentrat, bulion i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dno foremki o wymiarach 15 x 25 cm wykładamy płatami do lasagne. Rurki wypełniamy mięsnym farszem i układamy warstwami na płatach. Każdą warstwę oddzielamy startym serem. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy za pomocą rózgi i stopniowo dolewamy mleko aż sos będzie jednolity. Pod koniec dodajemy grana padano, sól oraz gałkę muszkatołową. Sosem beszamelowym polewamy z wierzchu rurki i posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na około 25 minut. Po wyjęciu, dzielimy na porcje, dekorujemy świeżą bazylią i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *