Składniki (4 osoby): 200 g makaronu ryżowego z dodatkiem alg morskich,
16 zielonych szparagów,
500 g piersi z kurczaka,
1 czerwona cebula,
1/3 zielonej i 1/3 czerwonej papryczki chili,
½ pęczka szczypiorku,
120 g kiełków stir-fry,
1 limonka,
2 łyżki orzeszków ziemnych (prażonych, niesolonych),
4 jajka,
2 łyżki oleju,
sól morska, świeży pieprz
Marynata: 110 g pasty Pad Thai,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
2 łyżki sosu ostrygowego,
4 łyżki oleju sezamowego,
1 łyżka sosu SRIRACHA,
5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę,
5 cm startego imbiru,
1 łyżka brązowego cukru
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą za pomocą rózgi. Marynujemy w niej oczyszczone i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki kurczaka przez całą noc. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce. Kroimy w krążki, zostawiając główki do dekoracji. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, plasterki chili oraz szparagi. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy kurczaka wraz z marynatą i smażymy około 5 minut. Następnie dokładamy odcedzony, gorący makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki odsuwamy na jedną stronę patelni a na drugą wbijamy jajka. Mieszamy do delikatnego ścięcia i łączymy z całością. Przekładamy na talerze. Posypujemy rozbitymi w moździerzu orzeszkami ziemnymi, posiekanym szczypiorkiem oraz kiełkami. Podajemy z ćwiartkami limonki, oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze