DOMOWA PIZZA Z CHORIZO, KARCZOCHAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):

Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej

Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki,
1/2 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
½ łyżeczki cukru,
sól morska, świeży pieprz

Dodatki: 80 g startego sera gouda,
50 g sera blue fondant,
85 g cantal entre-deux,
50 g kiełbasy chorizo,
70 g karczochów marynowanych,
6 suszonych pomidorów,
listki świeżej bazylii,
listki świeżego tymianku cytrynowego

Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy startym serem gouda. Na wierzchu układamy plasterki chorizo, suszone pomidory i karczochy. Pomiędzy wkładamy kawałki sera pleśniowego i podpuszczkowego. Blat wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu dekorujemy listkami bazylii i tymianku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *