Składniki (3 osoby): 300 g makaronu soba,
300 g mięsa małży,
1 garść zielonej fasolki szparagowej,
1 garść brukselki,
1 garść różyczek kalafiora,
1 duża biała cebula,
11 ząbków czosnku,
3 łyżki oleju,
1 szklanka wody,
1 opakowanie przyprawy do zup rybnych (150 g),
2 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
2 łyżki białego sezamu,
sól morska
Mięso małży rozmrażamy i mieszamy z sosem sojowym oraz rybnym. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawę do zup rozrabiamy z wodą i dolewamy do całości. Gdy sos się zagotuje dodajemy zamarynowane małże. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i gorący dokładamy do potrawy. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.
Najnowsze komentarze