OWOCE MORZA SMAŻONE NA MAŚLE CZOSNKOWYM Z GRZANKAMI I SAŁATKĄ

Składniki (2 osoby): 300 g mieszanki owoców morza (małże, kalmary, krewetki, ośmiorniczki),
150 g kwiatów kalmarów,
4 kromki bagietki

Masło czosnkowe: 100 g masła,
7 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz

Sałatka: posiekana sałata lodowa, 1 zielony szparag, rukola, listki jarmużu, szczawiu, kiełki fasoli mung, bazylia, tymianek cytrynowy, szczypiorek

Dressing: 1 łyżka musztardy Dijon,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 łyżka płynnego miodu,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki masła czosnkowego mieszamy ze sobą za pomocą widelca. Rózgą łączymy składniki dressingu i chłodzimy. Owoce morza rozmrażamy i smażymy na rozgrzanym maśle około 5-7 minut. Grzanki również smarujemy masłem czosnkowym i kładziemy na płytę grillową. Trzymamy do momentu, aż staną się chrupiące. Owoce morza wraz z grzankami przekładamy na talerz i podajemy z sałatką oraz dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *