Składniki (2 osoby): 1 gotowa pinsa (230 g),
100 g szynki dojrzewającej,
1 kulka (125 g) sera mozzarella,
65 g startego sera Old Amsterdam,
200 g pomidorów krojonych z puszki,
1 sałata rzymska,
listki świeżego tymianku,
świeży pieprz
Ostry sos cezar: 160 ml majonezu,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżka sosu Sriracha,
1 łyżeczka sosu Worcestershire,
2 ząbki czosnku,
sok z ½ cytryny
Wszystkie składniki sosu cezar łączymy ze sobą za pomocą blendera. Wstawiamy do lodówki. Podpłomyk przekrawamy na dwie części. Jedną z nich posypujemy startym serem Old Amsterdam. Pokrywamy warstwą pomidorów i rozerwaną kulką sera mozzarella. Obie części pinsy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (góra, dół) na około 10 minut. Następnie na dolną cześć nakładamy sos cezar, liście sałaty oraz szynkę dojrzewającą. Układamy warstwowo i tniemy w trójkąty. Oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy listkami tymianku.
Najnowsze komentarze