Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 250 g pomidorów z puszki,
1 łyżka oliwy,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,
1/3 łyżeczki wędzonej papryki,
1 łyżeczka sosu sriracha,
1 łyżeczka cukru,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 80 g startego sera mozzarella,
140 g szynki prosciutto,
9 krewetek vannamei,
100 g mięsa małży,
2 łodygi selera naciowego,
1 szalotka,
1 mała czosnkowa cebula,
3 ząbki czosnku,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie, łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Oczyszczone krewetki oraz mięso małży marynujemy w soli, pieprzu i przeciśniętym przez praskę czosnku. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy startym serem mozzarella. Na wierzchu układamy równomiernie plastry szynki i owoce morza. Dokładamy plasterki selera naciowego oraz szalotkę i cebulę pokrojone w piórka. Blat wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 12 minut.
Najnowsze komentarze