T-BONE STEK Z GRILLOWANYMI POMIDORAMI

Składniki (1-2 osoby): 1 T-bone stek (560 g)

Marynata: 300 ml oliwy,
250 ml octu jabłkowego,
1 pęczek bazylii tajskiej,
sól morska, świeży pieprz

Pomidory z grilla: 2 pomidory malinowe,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
¼ pęczka natki pietruszki,
¼ pęczka świeżej bazylii,
1 łyżka oleju rzepakowego z papryką ostrą, bazylia i pomidorami,
sól morska, świeży pieprz

Mięso myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem z obu stron. Wszystkie składniki marynaty łączymy za pomocą blendera. Do plastikowego worka wkładamy mięso, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie rozgrzewamy grill do temperatury 200 stopni, wyjmujemy mięso z marynaty i grillujemy 12-15 minut często obracając. W połowie dokładamy pokrojone w grube krążki pomidorów, doprawione solą i pieprzem, oraz skropione oliwą z dodatkiem czosnku. Stek zdejmujemy z grilla i kładziemy go na drewnianej desce pod przykryciem na około 7 minut. Wykładamy na talerz, pomidory posypujemy posiekaną bazylią oraz natka pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *