Składniki (2 osoby): 2 steki z polędwicy wołowej (po 200 g każdy),
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka przyprawy Tuscan,
koperek i szczypiorek do dekoracji,
sól, sól himalajska, świeży pieprz
Puree z bobu: 500 g bobu,
1 ząbek czosnku,
¼ szczypiorku z dymki,
1/3 pęczka koperku,
5 łyżek oliwy z oliwek,
sól himalajska, świeży pieprz
Sos z gorgonzoli: 100 ml śmietanki 30%,
100 g sera gorgonzola,
świeży pieprz
Mięso myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą i gotową przyprawą. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Wyjmujemy pół godziny przed przygotowaniem. Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy, miksujemy z pozostałą częścią składników i doprawiamy. Śmietanę podgrzewamy, wkładamy do niej pokruszone kawałki sera i gotujemy do momentu aż ser się rozpuści. Doprawiamy świeżym pieprzem. Mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy po 4 minuty z każdej strony (u mnie krwiste). Kładziemy na deskę pod szklaną miskę by odpoczął 10 minut, następnie kroimy w pół. Puree z bobu przeciskamy przez rękaw cukierniczy. Mięso polewamy gorącym sosem. Dekorujemy i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze