SAŁATKA Z RUKOLI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Składniki (6 osób): 2 opakowania rukoli,
300 g wędzonego łososia,
5 pomidorów śliwkowych,
1 pęczek szczypiorku,
½ czerwonej cebuli,
½ cytryny do dekoracji,
świeży pieprz

Dressing: sok z 1 cytryny,
12 łyżek oliwy z oliwek,
2 łyżki octu z polskich jabłek,
2 łyżki zimnej wody,
1 łyżka musztardy,
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii,
1 szczypta soli, świeży pieprz

Wcześniej przygotowany sos wkładamy na 2 godziny do lodówki. Rukolę myjemy, pomidory kroimy na osiem części, cebulę w piórka a szczypiorek siekamy. Na górze układamy dość grube kawałki wędzonego łososia. Polewamy sosem tuż przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *