TORTILLA Z KURCZAKIEM I AWKODAO

Składniki (1-2 osoby): 1 tortilla pszenna,
1 pojedyncza pierś z kurczaka (200 g),
1 awokado hass,
1/3 pęczka sałaty batawskiej,
1/3 pęczka świeżej kolendry,
3 gałązki szczypiorku,
2 łyżki startego kremowego sera cheddar,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 szczypta wędzonej papryki,
1 szczypta słodkiej papryki,
sól morska, świeży pieprz

Salsa: 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki,
1 pomidor pozbawiony pestek,
½ dużej szalotki,
1 łyżka (40 g) marynowanych papryczek chili jalapeno,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
½ pęczka szczypiorku,
sok z ½ limonki,
1 łyżka oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki salsy drobno siekamy i łączymy ze sobą. Wkładamy do lodówki. Oczyszczoną i osuszoną pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i wędzoną papryką. Podsmażamy na łyżce oliwy z obu stron. Na całej powierzchni tortilli układamy sałatę, pokrojone w paski awokado oraz kawałki kurczaka. Posypujemy serem, zawijamy tortille w rulon i spinamy wykałaczką. Zewnętrzną stronę smarujemy oliwą i wkładamy na rozgrzaną płytę grillową. Grillujemy z obu stron aż będzie chrupiąca a ser się roztopi. Przekrawamy na 3 części, każdą obwiązujemy gałązką szczypiorku. Podajemy z salsą i listkami świeżej kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *