DOMOWA PIZZA Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ I MIĘSEM MAŁŻY

Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):

Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej

Sos pomidorowy: 250 g passaty pomidorowej,
50 g koncentratu pomidorowego,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
½ łyżeczki brązowego cukru,
1 łyżeczka sosu SRIRACHA,
sól morska, świeży pieprz

Dodatki: 80 g szynki wieprzowej, surowej, suszonej, dojrzewającej w plastrach,
80 g mięsa małży,
½ dużej szalotki,
80 g startego sera mozzarella,
kilka płatków parmezanu,
1 garść świeżej rukoli,
kilka listków świeżej bazylii,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy serem mozzarella. Na wierzchu układamy zwinięte plasterki szynki, osolone mięso małży i pokrojoną w piórka szalotkę. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 12 minut. Po wyjęciu obsypujemy całość płatkami parmezanu, listkami rukoli, oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy świeżą bazylią. Kroimy na kawałki, podajemy z resztą sosu pomidorowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *