DANIE CHIŃSKIE Z KURCZAKIEM, KAPUSTĄ PAK CHOI, GROSZKIEM CUKROWYM, GRZYBAMI MUN W SOSIE TERIYAKI

Składniki (4 osoby): 400 g mięsa z uda kurczaka,
2 kapustki pak choi,
240 g groszku cukrowego,
30 g pokrojonych suszonych grzybów mun,
2 duże marchewki (430 g),
1 biała cebula,
1 czerwona cebula,
8 ząbków czosnku,
1 duża czerwona papryczka chili,
6 cm startego imbiru,
2 łyżki suszonej szalotki,
3 łyżki białego sezamu uprażonego na suchej patelni,
1 łyżka czarnego sezamu,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek kolendry,
3 łyżki oleju rzepakowego,
2 łyżki oleju sezamowego,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
6 łyżek sosu teriyaki,
50 g pasty kantońskiej stir-fry,
200 g ryżu,
1 łyżeczka cukru,
sól morska, świeży pieprz

Mięso kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy w paski. Doprawiamy sola i pieprzem. Kapustkę pak choi kroimy w grubszą kostkę. Groszek obgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Grzyby mun namaczamy w wodzie według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę tniemy obieraczką do julienne. Ryż również gotujemy według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, posiekany czosnek i papryczkę chili. Gdy się zeszklą dodajemy stopniowo marchew, groszek cukrowy, kapustkę pak choi i grzyby. Gdy zdecydowanie stracą swoją objętość i puszczą wodę, dolewamy na patelnię olej sezamowy, sos sojowy i dokładamy mięso. Trzymamy kolejne 3 minuty po czym wlewamy sos teriyaki, pastę kantońską i gotujemy kolejne 5 minut. Ugotowany i odcedzony ryż wykładamy gorący na talerze. Dokładamy kurczaka z warzywami, sos, posypujemy suszoną szalotką, 2 rodzajami sezamu, posiekanym szczypiorkiem oraz kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *