Składniki (tortownica o wymiarach 20 x 30 cm): 180 g mąki pszennej,
80 g cukru pudru + do posypania,
16 g świeżych drożdży,
1 łyżka mleka 3,2%,
2 jajka,
100 g miękkiego masła + do posmarowania formy,
2 szczypty soli
Owoce: figi, śliwki węgierki, ciemne winogrona, jabłka z jabłoni Weathly
W misce mieszamy przesiany cukier, mąkę i sól. Robimy wgłębienie i wsypujemy pokruszone drożdże, mleko i łyżkę ciepłej wody. Odstawiamy na 5 minut. Następnie wbijamy jajka i całość mieszamy za pomocą rózgi aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodajemy masło w temperaturze pokojowej i ponownie mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wlewamy do niej równomiernie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Owoce myjemy, przekrawamy w pół, w dowolnych ilościach układamy na cieście delikatnie je wciskając. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 40 minut. Po wyjęciu oprószamy przez sitko cukrem pudrem. Podajemy ciepłe bądź wystudzone.
Najnowsze komentarze