Składniki (2 osoby): 100 g szpinaku baby,
5 zielonych szparagów,
4 truskawki,
6 malin,
6 jeżyn,
25 g orzechów piniowych,
listki szczawiu,
listki mięty marokańskiej,
listki mięty pieprzowej,
świeży pieprz
Dressing miodowo-musztardowy: 5 łyżek oliwy extra vergine,
2 łyżki miodu,
1 łyżka musztardy miodowej,
2 łyżki soku z cytryny,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok. W misie układamy liście szpinaku. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, łodygi kroimy w krążki zostawiając główki w całości. Dokładamy do sałatki. Truskawki kroimy w ćwiartki i wraz z pozostałymi owocami układamy na szpinaku. Dekorujemy listkami szczawiu i dwoma rodzajami mięty. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami piniowymi i oprószamy świeżym pieprzem. Podajemy z dressingiem.
Najnowsze komentarze