Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 200 g pomidorów krojonych z puszki,
1 łyżeczka sosu pomidorowego,
1 łyżeczka oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
½ łyżeczki suszonej bazylii,
½ łyżeczki cukru trzcinowego,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 60 g startego sera mozzarella,
7 sztuk wędzonych sardynek,
100 g mięsa małży,
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki,
½ pęczka koperku,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Małże rozmrażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z sardynek wyjmujemy kręgosłupy (jeśli nam przeszkadzają), zostawiając głowy. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Blat posypujemy serem mozzarella i rozkładamy na nim według uznania składniki. Oprószamy świeżym pieprzem. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 12 – 15 minut.
Najnowsze komentarze