DOMOWA PIZZA Z SOSEM BOLOŃSKIM I PAPRYKĄ JALAPENO

Składniki (1 sztuka, blat 25 cm):

Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej

Sos bolognese: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego z szynki,
150 g wędzonego surowego boczku (pokrojonego w kostkę),
200 g selera naciowego,
400 g marchwi,
32 czerwone cebule, 1 biała,
7 ząbków czosnku,
5 łyżek oliwy,
400 ml pikantnego bulionu drobiowo-wołowego,
0,5 l passaty pomidorowej,
400 g pomidorów krojonych z puszki,
200 g koncentratu pomidorowego,
74 łyżki suszonego oregano,
2 łyżki suszonej bazylii,
2 łyżeczki peperoncino,
sól morska, świeży pieprz

Dodatki: 60 g startego sera mozzarella,
3 łyżki sosu bolońskiego,
2 łyżki plasterków papryczek jalapeno,
1 szalotka,
3 ząbki czosnku,
świeży pieprz

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski łodygi selera naciowego oraz startą na grubych oczkach tarki marchew. Obsmażamy. Następnie dodajemy boczek i czekamy aż tłuszcz się wytopi. W następnej kolejności dodajemy mięso mielone, a gdy zbrązowieje, dokładamy passatę pomidorową, pomidory w puszce, koncentrat, bulion i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos boloński. Blat posypujemy serem mozzarella i rozkładamy na nim równomiernie czosnek plastry papryczek, szalotki i czosnku. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 12 – 15 minut.

Sosu bolońskiego starczy na kilka sztuk pizz lub do wykorzystania do innych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *