Składniki (2 osoby): 500 g piersi z kurczaka,
1 cukinia,
1/3 sałaty lodowej,
½ sałaty rzymskiej,
½ marchewki,
7 pomidorków daktylowych,
4 cm zielonego ogórka,
3 cm białej części pora,
1/3 pęczka szczypiorku,
1 łyżka oleju,
130 g musztardy Dijon,
sól morska, świeży pieprz
Sos jogurtowo-czosnkowy: 200 g jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu,
2 ząbki czosnku,
świeży pieprz
Oczyszczone piersi rozkrajamy na 2 części i marynujemy w musztardzie przez całą noc. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i chłodzimy w lodówce. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej i smażymy plastry cukinii z dwóch stron. Pod koniec smażenia solimy. Na tym samym tłuszczu grillujemy piersi z kurczaka. Sałaty kroimy w cienkie paski i układamy na wysmarowanym sosem czosnkowym talerzu. Naokoło układamy zwinięte plastry cukinii, pokrojonego w słupki ogórka, marchew pociętą obieraczką do julienne, połówki pomidorków i plasterki pora. Dokładamy kawałki grillowanego mięsa, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze