Składniki (foremka o wymiarach 15 x 25 cm): 1 kg cukinii,
300 g mielonego mięsa wołowego,
2 czerwone cebule,
6 ząbków czosnku,
½ pęczka szczypiorku,
4 jajka z podwójnym żółtkiem,
150 g sera cheddar,
5 łyżek bułki tartej,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka curry,
sól morska, świeży pieprz
Cukinię obraną i pozbawioną pestek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i czekamy 15 minut aż puści wodę. Następnie odciskamy z jej nadmiaru. Dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek. Mieszamy z serem, jajkami, bułką tartą, olejem i przyprawami. Na koniec dodajemy nitki mielonego mięsa i delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy foremkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 1,5 godziny (sprawdzamy pod koniec pieczenia czy masa ścięła się w środku).
Najnowsze komentarze