ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM KONJAC NA ROSOLE WOŁOWO-DROBIOWYM

Składniki (6-8 osób): 7 różnej wielkości borowików,
7 średnich podgrzybków,
400 g makaronu konjac,
500 g wołowiny na gulasz,
1600 g podudzi z kurczaka,
1 włoszczyzna: 3 marchewki, 1 duża pietruszka + natka, ¼ selera + 7 gałązek liści, ½ pora + 5 liści zielonej części,
1 duża biała cebula,
1 główka czosnku,
6 liści laurowych,
7 ziaren ziela angielskiego,
20 ziaren pieprzu,
½ pęczka natki pietruszki do dekoracji,
3 litry wody ze źródła,
1,5 łyżki soli morskiej

Umyte mięso zalewamy zimną wodą z solą i zagotowujemy. Gotujemy około 30 minut co jakiś czas zdejmując szumowiny. Dokładamy obraną włoszczyznę wraz z liśćmi, opalone na palniku cebulę i czosnek oraz przyprawy. Gotujemy około 2 godzin na małym ogniu, pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy ugotowane mięso oraz marchewki. Odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. Grzyby oczyszczamy. Mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na mniejsze części. Do czystego bulionu dokładamy oczyszczone ze skóry i kości mięso, pokrojoną marchew oraz grzyby. Gotujemy kolejne 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy makaron i trzymamy na ogniu jeszcze około 2 minut. Przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *