PIECZONY ŁOSOŚ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, SZPARAGAMI I BAZYLIOWYM PESTO

Składniki (4 osoby): 4 filety z łososia (łącznie 500 g),
500 g zielonych szparagów,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 cytryna,
szczyty bazylii do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

Pieczone ziemniaki: 1200 g młodych ziemniaków,
8 łyżek oleju rzepakowego,
2 główki czosnku,
2 łyżki suszonego rozmarynu,
sól morska, świeży pieprz

Bazyliowe pesto: 1 pęczek bazylii:
2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych,
50 g startego parmezanu,
2 ząbki czosnku,
12 łyżek oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki pesto łączymy ze sobą za pomocą blendera. Oczyszczone filety smarujemy oliwą wraz z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki szorujemy i układamy w garnku żeliwnym. Dokładamy rozkrojone w pół główki czosnku. Polewamy olejem, oprószamy grubą warstwą soli, pieprzu oraz rozmarynu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół) na 2 godziny. Po 1 godzinie pieczenia, przekładamy na drugą stronę. 20 minut przed końcem czasu, dokładamy do garnka szparagi i polewamy je olejem. Dokładnie w tym samym czasie wkładamy łososia do piekarnika. Po 20 minutach wszystkie składniki wykładamy na talerz. Rybę polewamy pesto, podajemy z ćwiartkami cytryny, dekorujemy listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *