Składniki (2 osoby): 2 łyżki wazowe sosu bolońskiego z ciecierzycą,
1,5 łyżki startego sera radamer,
1/3 pęczka koperku,
smalec do smażenia,
świeży pieprz
Placki ziemniaczane: 600 g młodych ziemniaków,
1 biała cebula,
1 łyżka mąki pszennej,
1 jajko,
sól morska
Sos boloński z ciecierzycą (około 10 porcji): 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
150 g wędzonego boczku,
400 g gotowanej ciecierzycy
2 marchewki,
3 łodygi selera naciowego,
2 białe cebule,
10 ząbków czosnku,
2 puszki pomidorów krojonych (800 g),
700 g passaty pomidorowej,
190 g koncentratu pomidorowego,
6 łyżek oleju rzepakowego,
3 łyżki octu balsamicznego,
15 g suszonego rozmarynu,
2 łyżeczki curry,
sól morska, świeży pieprz
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojony w paski boczek oraz mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem. W momencie gdy tłuszcz z boczku się wytopi i mięso zbrązowieje, dodajemy startą na grubych oczkach tarki marchew oraz plasterki selera naciowego. Czekamy aż warzywa puszczą wodę i dodajemy pomidory, passatę i koncentrat pomidorowy. Dokładamy odsączoną ciecierzycę, rozmaryn, curry, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Dusimy całość przez około 40 minut na małym ogniu, wciąż mieszając. W tym czasie obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odstawiamy na 15 minut i odciskamy wodę. Dodajemy mąkę, jajko oraz sól. Masę mieszamy, dzielimy na 2 części i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Przekładamy na talerze, polewamy gorącym sosem, posypujemy serem, posiekanym koperkiem i oprószamy świeżym pieprzem.

Najnowsze komentarze