SPAGHETTI Z SOSEM BOLOŃSKIM Z CIECIERZYCĄ

Składniki (1 osoba): 70 g makaronu spaghetti,
1 łyżka wazowa sosu bolońskiego z ciecierzycą,
1 garść startego parmezanu,
natka pietruszki do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

Sos boloński z ciecierzycą (około 10 porcji): 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
150 g wędzonego boczku,
400 g gotowanej ciecierzycy
2 marchewki,
3 łodygi selera naciowego,
2 białe cebule,
10 ząbków czosnku,
2 puszki pomidorów krojonych (800 g),
700 g passaty pomidorowej,
190 g koncentratu pomidorowego,
6 łyżek oleju rzepakowego,
3 łyżki octu balsamicznego,
15 g suszonego rozmarynu,
2 łyżeczki curry,
sól morska, świeży pieprz

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojony w paski boczek oraz mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem. W momencie gdy tłuszcz z boczku się wytopi i mięso zbrązowieje, dodajemy startą na grubych oczkach tarki marchew oraz plasterki selera naciowego. Czekamy aż warzywa puszczą wodę i dodajemy pomidory, passatę i koncentrat pomidorowy. Dokładamy odsączoną ciecierzycę, rozmaryn, curry, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Dusimy całość przez około 40 minut na małym ogniu, wciąż mieszając. W tym czasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i łączymy z gorącym sosem bolońskim. Posypujemy startym parmezanem, oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *