CURRY Z KREWETKAMI I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

Składniki (6 porcji): 600 g mrożonych krewetek argentyńskich,
300 g brązowego ryżu,
700 ml passaty pomidorowej,
400 ml mleka kokosowego,
12 strączków groszku cukrowego,
1 marchew,
1 czerwona papryka,
1/3 czerwonej i 1/3 żółtej papryczki chili,
2 szalotki,
½ pęczka szczypiorku,
2 ząbki czosnku,
2 cm startego imbiru,
sok z 1 limonki,
2 łyżeczki brązowego cukru,
2 łyżki oleju roślinnego,
1 łyżeczka oleju kokosowego,
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
1 łyżka SRIRACHA HOT CHILLI SAUCE,
sól himalajska, świeży pieprz

Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy. Krewetki oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy imbir, sok z limonki i marynujemy przez godzinę. Do wysokiego garnka wlać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, brązowym cukrem, sosem SRIRACHA i zagotować. Następnie dodać mleko kokosowe, gotować co chwilę mieszając aż składniki dokładnie się połączą. Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek, chili, szalotki oraz zamarynowane krewetki. Smażymy około 3 minuty, dodajemy do sosu. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego. Do sosu dodajemy marchew obraną obieraczką do julienne, pokrojoną w cienkie paski paprykę i groszek cukrowy. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ryżem i szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *