Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej,
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka oliwy,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
½ łyżeczki cukru,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 80 g startego sera cheddar,
2 duże podsuszone borowiki,
1 pęczek zielonych szparagów,
listki świeżej bazylii,
1 łyżeczka cukru,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie od szparagów odrywamy zdrewniałe końce i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 3 minuty. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy startym serem cheddar. Na wierzchu układamy kawałki borowików oraz szparagi. Blat wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu dekorujemy listkami bazylii i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze