OMLET ZIEMNIACZANY Z POREM I GRZYBAMI LEŚNYMI

Składniki (2 osoby): 300 g młodych ziemniaków,
400 g świeżych grzybów leśnych (podgrzybki i kurki),
½ pora,
garść rukoli,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
1 łyżka mleka 1,5%,
olej z papryką ostrą, bazylią i pomidorami do smażenia,
sól morska, świeży pieprz

Ziemniaki ścieramy na tarce, pora kroimy w piórka, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Do masy dodajemy rozbełtane jajka z solą i pieprzem oraz mleko i dokładnie mieszamy. Grzyby podsmażamy na pikantnym oleju, a gdy puszczą wodę, solimy. Na osobnej patelni smażymy placek o grubości 1 cm z obu stron do momentu aż się zrumieni. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na gotowy placek kładziemy rukolę, podsmażone grzyby i składamy na pół. Oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *