Składniki (2 osoby): 2 tortille hot chili,
6 jajek,
4 plastry wędzonego boczku,
2 wędzone frankfurterki,
125 g sera radamer,
1 kolba kukurydzy,
½ białej cebuli,
2 gałązki szczypioru z dymką,
2 łyżki masła czosnkowego,
sól morska, świeży pieprz
Masło czosnkowe: 100 g masła,
2 ząbki czosnku,
½ pęczka natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz
Masło w temperaturze pokojowej rozrabiamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy. Kolby obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 10 do 15 minut. Następnie odcinamy ziarna nożem. Boczek smażymy na suchej patelni do momentu aż wytopi się tłuszcz. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął jego nadmiar. Frankfurterki rozkrawamy w pół. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła czosnkowego. Gdy się zeszkli, dodajemy roztrzepane jajka. Smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Tortillę nacinamy między dwoma ćwiartkami. Przygotowane dodatki układamy na tortillach wraz ze startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Tortille składamy w trójkąty i podsmażamy na maśle czosnkowym z dwóch stron, na złoty kolor. Przekrawamy w pół, podajemy gorące.

Najnowsze komentarze