Składniki (4 osoby): 400 g makaronu anelli,
400 g polędwiczek z piersi kurczaka,
200 g kurek,
500 g bobu,
1 pęczek koperku,
65 g sera Old Amsterdam,
65 g sera Caciotta z oliwkami,
300 g śmietanki 30%,
1 łyżka masła,
sól morska
Marynata: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
4 łyżki oliwy,
1 łyżeczka kurkumy w proszku,
1,5 łyżeczki curry powder,
sól morska, świeży pieprz
Mięso oczyszczamy i osuszamy. Każdą polędwiczkę dzielimy na 3 części. Łączymy wszystkie składniki marynaty i obtaczamy w niej kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie gotujemy bób i obieramy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanym maśle podsmażamy oczyszczone kurki oraz bób i solimy. Dokładamy mięso wraz z marynatą. Smażymy około 5 minut i dolewamy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy, aż śmietana się zredukuje. Do sosu dodajemy połowę ilości startych serów, posiekany koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba). Makaron odlewamy i gorący przekładamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy pozostałą ilością sera.

Najnowsze komentarze