KASZOTTO PO MEKSYKAŃSKU Z KURCZAKIEM

Składniki (6 osób): 200 g mieszanki kaszy pęczak, bulgur i zielonej soczewicy,
500 g piersi z kurczaka,
1 biała cebula,
6 ząbków czosnku,
1 czerwona papryczka chili i jedna żółta,
12 plasterków papryki jalapeno,
1 podłużna czerwona papryka,
1 puszka czarnej fasoli
1 puszka kukurydzy,
2 puszki krojonych pomidorów,
2 dojrzałe awokado,
100 g koncentratu pomidorowego,
2 szklanki bulionu z kurczaka,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka masła,
1 pęczek kolendry,
½ łyżeczki crushed red pepper,
½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki,
6 kropel zielonego Tabasco,
sok z 1 limonki,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy sola i pieprzem. W wysokim garnku na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek i papryczki chili. Gdy się zeszklą dodajemy mieszankę kasz a po chwili czerwoną paprykę pokrojoną w krążki oraz kurczaka. Obsmażamy mięso z każdej strony cały czas mieszając. Następnie zalewamy wszystko gorącym bulionem z dodatkiem wędzonej papryki i chili w płatkach. Gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę, fasolę, pomidory, koncentrat i plastry jalapeno. Wciąż mieszając gotujemy kolejne 15 minut. W razie potrzeby dodajemy zielone Tabasco. Gorące wykładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki awokado skropione sokiem z limonki i posypujemy świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *