ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ, SOSEM BROKUŁOWYYM I SEREM BURRATA

Składniki (4 osoby): 200 g makaronu penne,
400 g piersi z kurczaka,
1 zielona cukinia (600 g),
1 brokuł (500 g),
1 ząbek czosnku,
200 ml śmietany 30%,
125 g sera burrata,
3 łyżki startego parmezanu,
100 g startego sera żółtego typu gouda,
masło do posmarowania formy,
oliwa extra vergine do smażenia,
5 szczytów bazylii do dekoracji,
1 łyżeczka cukru,
sól morska, świeży pieprz

Mieszanka przypraw do kurczaka: 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej,
¾ łyżeczki brązowego cukru,
1/3 łyżeczki nasion gorczycy białej,
1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku,
1/3 łyżeczki crushed red pepper,
1 szczypta imbiru

Wszystkie przyprawy w ziarnach rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z pozostałymi. Oczyszczone i osuszone mięso kroimy w cienkie paski. Dokładnie obtaczamy w mieszance przypraw (użyłam ½ ilości) i odstawiamy na bok. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzony przekładamy do miski. Cukinię tniemy obieraczką do julienne. Następnie smażymy na łyżce oliwy dokładając przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy woda odparuje solimy i również dokładamy do miski. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru do miękkości (zostawiając parę różyczek do dekoracji. Wystudzonego miksujemy na gładką masę ze śmietaną. Gęsty sos przelewamy do miski. Mięso podsmażamy na oliwie, dokładamy do wszystkich składników razem ze startym drobno parmezanem i serem gouda. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach 27 x 15 cm. Wierzch dekorujemy rozerwanym serem burrata, kawałkami brokuła, nitkami cukinii, świeżą bazylią, oprószamy świeżym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 15-20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *